„Другият сън“ от Владимир Полеганов


Има толкова много и различни светове. Но какво знаем за тях? Дали те са като нашия, или крият в себе си неща, които дори не можем да си представим?
След погрешно набран номер разказвачът се озовава в непознат свят. Първоначално, това ново място е неясно, но очертанията му постепенно се запълват, формите стават по-отчетливи. Попадането там винаги е неочаквано. Макар героят да се опитва да установи контрол над пътуванията си до „другия свят“, както сам го нарича, това така и не се увенчава с успех. Именно тези моменти, граничещи с халюцинации, прекарани на това чудновато място удивлявят, но същевременно и ужасяват главния герой. Те пораждат емоции, които движат съзнанието на разказвача. Ала в един момент той ще трябва да остане на едно от двете места. Дали ще съумее да се върне у дома?
Писането на това ревю ми отне повече време от очакваното. Сякаш думите, които подбирах никога не бяха подходящи, макар да знаех какво искам да кажа. „Другият сън“ трудно може да се причисли към определен жанр. Книгата е написана по изключителен начин. В нея авторът борави както с фантастични, така и с психологически елементи. Книгата започва с един телефонен разговор, доколкото може да се приеме като такъв, след който биваме въвлечени все по-дълбоко в света, изграден от Владимир Полеганов. Въпреки малкия обем, „Другият сън“ е от тези творби, на които трябва да им се отдели време. Четенето ѝ изисква и известно количество концетрация. В противен случай нишката на историята може да бъде изпусната. И въпреки това, според мен този подход поражда добри впечатления, особено като се има предвид типа на историята. Честно казано, отдавна не бях чела нещо на български автор. Както много хора, така и аз често подхождах с известна доза недоверие към новите заглавия от сънародниците ни. Когато видях за първи път „Другият сън“ обаче реших да ѝ дам шанс. Бях достатъчно впечатлена от това, което бях чувала за книгата до момента, а и начинът, по който тя изглежда ми допадна. Определено не съжалявам. Авторът изгражда свят, който до последно остава някак незавършен - някои фрагменти от съня на героя липсват. След като веднъж си завършил книгата, историята ѝ продължава да те вълнува дни наред. Затова я препоръчвам на всеки, който иска да се порадва на нещо интелигентно и добре написано.

Comments

Popular Posts