„Песен за огън и лед“ от Джордж Р. Р. Мартин


 Рицари, турнири и балове - нима има човек, който поне веднъж да не си е мечтал да е част от нещо подобно? Но във време като това има неща, далеч по-важни от спечелването на едно състезание.
Вестерос е огромна страна - седем кралства, обединени под властта на краля, седящ на железния трон. След бунт, на чело на владенията стои Робърт Баратеон, подкрепян от мнозина, най-вече от добрия си приятел, лорд на Севера - Едард Старк. Когато обаче кралят умира при нелеп инцидент, а Старк бива обезглавен, обединеното кралство започва да се разпада малко по малко. Борбите за власт стават все по-ожесточени - лордове от различни части на владението се обявяват за крале. Все повече интриги се заплитат, а мнозина губят живота си в играта на тронове.
И докато във Вестерос всеки втори се опитва да се възкачи на трона, в друга част на света, Денерис Таргариен - момиче със сребристи коси и дъщеря на сваления от власт крал Ерис - се опитва да намери място, на което принадлежи. По пътя си обратно към дома, младата кралица се сдобива с много врагове и не толкова приятели. Докато се опитва да се справи с редица препятствия, това, което помага на Денерис да не забрави коя е, е не друго, а трите й дракона, които могат да се окажат по-важни отколкото някой би предположил.
Междувременно, с идването на зимата, голяма опасност дебне всяко живо същество. На север, отвъд голямата ледена стена, наречена Вал, бродят същества със студени сини очи - белите бродници. Те идват със студа и мрака, а оръжията, които могат да ги спрат са малко. Всеки мъртвец или мъртво животно може да се вдигне отново, само за да посее още смърт. Единствените, които стоят между тези безчувствени същества със студени сини очи и обикновените хора, са братята от Нощния страж (или поне така се смята) - мъже, отказали се от миналото си, правото на земи и семейство. Но за да се справят с тази тежка задача ще имат нужда от цялата помощ, която може да им се окаже.
А там, насред цялата тази поредица от събития, са децата на Севера - последните от дома Старк. Разпръснати по света, те се опитват да намерят място, на което да се установят, начин, по който да оцелеят.
Поредицата на Джордж Р. Р. Мартин е впечатляваща. В нея има вълнуващи битки, магия, но и с безмилостни убийства. Успя да ме впечатли от самото начало. Колкото повече четях, толкова повече ми се искаше да разбера как ще ме изненада историята по-нататък. Въпреки че в определени моменти сюжетът се развива прекалено бавно за моя вкус, това не ме спря да прочета всички излезли до момента книги от поредицата. И дори да се наложи да чакам до появата на новата част от историята, ще го направя, защото искам да рабера как ще завърши всичко. Дали белите бродници ще надделеят? Какво ще се случи с Денерис и нейните дракони? Кой ще застане на железния трон? Но преди всичко: Каква ще е съдбата, която ще сполети останалите членове на дома Старк? В крайна сметка, никога не се знае какво може да те сполети в света на “Песен за огън и лед“.


Comments

Popular Posts