„Крадецът на книги“ от Маркъс Зюсак


Във войната няма победители. Всеки, независимо от страната, която подкрепя, губи по нещо. Някои се разделят с домовете си, други - със свои близки, а трети - със собствените си животи. Без значение, каква е загубата, която са претърпели, душите на млади и стари биват белязани от цялата жестокост и болка, донесени от войната. Но, въпреки всичко, също както в кутията на Пандора, на дъното на всяка една ранена душа се крие надежда за по-добри дни.
Лизел Мемингер е младо момиче, неспособно да чете, загубило по-малкото си братче, а малко по-късно и изоставено от майка си, която е искала единствено да го предпази. Тя открива дом и приятели на улица „Химел“. Там, с малко помощ от новите си родители - Роза и Ханс Хуберман, а също и с тази на другарите си, Лизел не само разбира как да се справя със страховете и кошмарите, които я преследват, но и научава за силата на думите, криещи се в книгите. Тя се превръща в пример за това, как дори едно дете е готово да пожертва всичко, в името на ценните за него неща. Дали тази жертвоготовност е достатъчна, в малките часове на нощта, за да опази света на това, влюбено в книгите, момиче?
„Крадецът на книги“ - това е заглавието на една неповторима история, чието действие се развива по време на Втората световна война. Там, на фона на всички разрушения и насилие, броди смъртта, събираща душите на врички загинали. Междувременно, едно момиче се впуска в безброй приключения, търсейки мястото, на което принадлежи. Заедно с това, тя не позволява на нито един читател да остане безпристрастен към историята й. Книгата на Маркъс Зюсак има екранизация, която също печели сърцата на мнозина. Филмът много успешно разкрива на зрителите всички тайни и желания на Лизел, без да пропуска ключови моменти. Колкото до актьорите, въплътили се в образите на главните герои - справили са се брилянтно. Книгата е една от любимите ми, а фактът, че е подарък от един много специален човек, само подсилва слабостта ми към нея, а заедно с филма образуват една изключителна комбинация. Определено си струват всяка отделена минута!

Comments

Popular Posts