„Звезден прах“ от Нийл Геймън






„Той се зачуди защо му беше отнело толкова време да разбере колко много я обича и й го каза, а тя го нарече идиот,а той заяви, че това е най-хубавото, което един мъж може да чуе за себе си.








Младият Тристан Торн е готов на всичко, за да спечели студеното сърце на красивата Виктория. Решен да докаже любовта си, той обещава да й донесе звездата, която двамата са видели да пада от нощното небе. За тази цел обаче Тристан трябва да отиде в непознатите земи от другата страна на древната каменна стена, от която идва и името на неговото село. А отвъд се намира Самодивската страна. Там нищо, не е такова, каквото младежът си го е представял. Това, разбира се включва и звездата, която се оказва красива, но малко опърничава девойка на име Ивейн. По време на пътешествието си Тристан се сбъсква с пирати, вещици и още куп други същества, а препядствията, които трябва да преодолее, далеч не са по-малко. Дали младежът ще успее да се справи? Ще съумее ли да докаже чувствата си?

Всички книги на Нийл Геймън носят едно очарование в себе си. Той определено знае как да изгради един вълшебен свят, в който попаднеш ли веднъж, не ти се иска да си тръгваш. „Звезден прах“ е чудесен пример за това. Малкият обем, хуморът и пленителната история правят книгата много подходяща за тези, които все още не са се докоснали до творчеството на автора. Това е леко четиво, което позволява на читателя да се откъсне от всекидневието и да се пренесе на място, където го чакат вълнуващи приключения. Въпреки че за мен не беше първа, мисля, че „Звезден прах“ определено е подходяща за „запознанство“ с Нийл Геймън. А и какво по-хубаво от борба с вещици и пътешествия с пирати? 

Comments

Popular Posts