Mr. Nobody (2009)


Всеки един от нас трябва да прави избори. Точно те, колкото и незначителни да ни се струват понякога, определят как ще протече животът ни. Може би затова, хората се питат дали пътят, по който са поели е бил правилният и как биха се стекли обстоятелствата ако бяха постъпили различно.
Годината е 2092. Хората са открили начин да останат вечно млади. Вече не са останали смъртни, с изключение на един - Немо Никой. Той е 118-годишен старец, който има проблеми с паметта. Неговите последни дни живот биват излъчвани наживо за всички онези, които проявяват интерес към смъртта и очакват тази на възрастния мъж. Междувременно, Немо посещава психиатър, който се опитва да му върне спомените чрез хипноза. Малки части от историята си той разкрива на лекаря, но всичко си идва на мястото, едва когато един журналист се промъква в стаята на главния герой, за да го интервюира. Старецът разказва, на посетителя си, живота, който е живял, във всичките му възможни форми. И макар да не е ясно кои от спомените му са истина и кои - не, Немо успява напълно да завладее вниманието на журналиста и дори да го убеди, че нито един от тях не е истински.
„Mr. Nobody“ е изключителен филм. В него има любов, раздяла, но също и приключение, въпреки че не е такова, както в много други произведения - тук е представено по един по-реалистичен, но и фантастичен начин. Приковава вниманието от самото начало и го държи чак до финалните надписи. Това е филм, който кара зрителите да преживеят всеки миг заедно с главния герой - да плачат, да се страхуват, да изпитват вълнение, да обичат и да се смеят с него. Същевременно обаче ги подтиква да се замислят за собствените си животи и най-вече - за изборите, които правят, а също и поведението им останалите. Вероятно мнозина не биха го харесали, но за мен, това e един от любимите ми филми. Харесвам всичко в него и най-вече фактът, че по един ненатрапчив начин филмът показва колко голамо значение могат да имат дори и най-малките ни действия, а също и финала, който определено не беше това, което очаквах. „Mr. Nobody“, макар и малко странен по един очарователен начин, определено си заслужава отделеното време. Препоръчвам го на тези, които харесват научна фантастика, на почитателите на Джаред Лето и изобщо на всички, които искат да видят нещо различно. Гледайте го!

Comments

Post a Comment

Popular Posts