Dallas Buyers Club (2013)


Много дела са се водели, и все още се водят, от обикновени хора, срещу компании, които не се интересуват от нищо друго освен от печалбите. Някои от тези процеси биват печелени от народа, други пък биват загубени. Но, все пак, е по-добре да се провалим, опитвайки се да променим нещата, отколкото да бездействаме, нали?
„Клубът на купувачите от Далас“ предсавя сюжет от този тип. Създаден по действителен случай, филмът разказва за борбата на Рон Уудроф, най-обикновен електротехник. Всичко започва през 1985 г., когато след инцидент в работата, главният герой научава, че е болен от СПИН. Лекарите твърдят, че му остават, не повече от 30 дни живот. Изоставен от всички, които някога е можел да нарече близки, той започва да търси начин да се справи с болестта. Не след дълго Рон постига целта си - намира лекарства, които наистина да помагат на хората с тази диагноза. Тези медикаменти обаче не са одобрени за употреба в САЩ, затова той започва да ги внася в страната нелегално. Не след дълго Рон, заедно с Рейън - травестит, който също е болен от СПИН, създава „Клубът на купувачите“, в който може да се включи всеки. Скоро след това започват проблемите им с властите. С подкрепата на д-р Ив Сакс, те завеждат дело срещу здравната организация в САЩ, с надеждата, че законът ще бъде на тяхна стана. Дали обаче тази надежда няма да се окаже напразна?
„Клубът на купувачите от Далас“ ни показва живота през очите на хора, които се налага да се борят за него - суров и нечестен. Помага да видим жертвите, които се налага всеки от нас да прави понякога, приятелствата, които се зараждат без дори да подозираме, пренебрежението и неприязънта, с които се отнасяме към тези, които са малко по-различни от нас, а също и желанието за живот, което е по-силно от всичко останало. Това е филм за борбата срещу тези, които не се интересуват от вредата, която нанасят на околните, стига тя да им носи печалба. Освен това, тази творба ни показва обичта, която може да се зароди дори в най-трудните моменти. За мен, „Клубът на купувачите от Далас“ е невероятен и силно въздействащ филм, който си заслужава отделеното време. Препоръчвам го!

Comments

Popular Posts